ALGEMENE OMSCHRIJVING

De heidewachtel is een middelgrote hond van 52 cm v0or de teven en 54 cm voor de reuen (+/- 2cm). De van bruinwit tot bruinschimmel (met platen of stippen) varierende vacht, is dicht, middellang, glad tot weinig gegolfd en biedt een zo goed mogelijke bescherming tegen weers- en terreininvloeden. De heidewachtel is een allround jachthond, dat wil zeggen dat ze zowel geschikt zijn voor het werk voor het schot (wild opzoeken en aan wijzen d.m.v. voorstaan) als het werk na het schot ( markeren en apporteren). De lichaamsbouw is harmonisch en krachtig met veel adel, elegantie en evenredig in proporties. Met goede en sterke bespiering om de hele dag in het veld te kunnen jagen. Het adelijke hoofd met zijn eveneens evenredige bouw, de goed gevormde en hoog aangezette beweeglijke oren en donkere ogen geven de heidewachtel de expressie die het ras zo eigen is. Heidewachtels hebben een gemiddelde levens verwachting van 13 tot 14 jaar, maar hier zijn natuurlijk ook uitzonderingen in mogelijk.

 

KARAKTER EN OPVOEDING

Een heidewachtel is een intelligente, leergierige, temperamentvolle hond met een evenwichtig, stabiel sociaal karakter.  Ze hebben een positieve levensinstelling en een ongecompliceerd en vrolijk karakter. Zijn intelligentie (vaak verward met of bestempeld als eigenwijs) kan hij makkelijk voor of tegen je gebruiken. En ijzeren vuist met een dikke fluwelen handschoen is de juiste aanpak. Ze hebben een uiterst conquente, begripvolle en eerlijke opvoeding nodig.; nee is altijd nee, en ja is altijd ja. Het is een zachte, aanhankelijke hond die hard is voor zichzelf en dit karakter kan mensen op het verkeerde been zetten. Hij lijkt onder de indruk, maar ondertussen..... Heidewachtels kunnen goed als huishond gehouden worden, mits ze hun energie goed kwijt kunnen. Ze zullen dan ook binnenshuis overwegend rustig zijn. 3 Keer per dag een blokje om is voor deze hond zeer zeker niet genoeg!  Wanneer ze hun energie niet kwijt kunnen kan er sloopgedrag ontstaan en dat is ongewenst gedrag, maar dit onstaat dus door nalatigheid van de baas.

Het zijn dus geen honden om dagen lang achter elkaar alleen thuis te laten zitten en waar je alleen maar baas over moet spelen, maar een hond waarmee je moet samenwerken op een eerlijke en consequente manier. De heidewachtel is zeer geschikt voor verschillende takken van hondensport, op de eerste plaats natuurlijk de jacht, maar ook behendigheid, fly-ball, gehoorzaamheid en lange wandelingen of mee naast de fiets vindt hij erg leuk. Heidewachtels hechten zich sterk aan hun baas en de andere gezinsleden. Ze kunnen het vaak erg goed met kinderen vinden, mits ze deze de hond met respect behandelen.

Er wordt vaak beweerd dat een heidewachtel laat rijp is, maar met twee-drie jaar zal de heidewachtel zowel lichamelijk als geestelijk volgroeid zijn. Tegen die tijd dienen de grondbeginselen van zijn opvoeding en training hem eigen te zijn. Zeker is dat alles wat hij tot dan geleerd heeft (de goede, maar ook de minder goede gewoontes) er ingebakken zullen zitten. Er kan dan nog heel wat bijgeleerd worden, maar iets afleren zal een flinke klus worden! Een heidewachtel zal je zijn hele leven blijven uitproberen op een hele lieve manier en kan zo menig eigenaar tot wanhoop drijven. Ze blijven ook heel lang speels. Zijn hele karakter maakt het tot een hond waar je gek op of gek van kunt worden.

Heidewachtels hebben een zogenaamde zelfreinigende vacht en zijn ook niet echt veel eisend in hun vachtverzorging. Hij moet zo min mogelijk in bad worden gedaan, mits hij door erg vieze dingen heeft liggen rollen. Doorborstelen van de vacht eenmaal per week is voldoende en het wegknippen van de flossen haren tussen de tenen wordt ook geadviseerd. Bij gecastreerde honden onstaat een pluizige vacht en dan is het advies om deze wel te laten trimmen.

Wij raden aan om met een Heidewachtel puppy-jachttaining te gaan volgen, dat kan al vanaf 8 weken. Kijk hiervoor op de verschillende KNJV training mogelijkheden en jachthondenscholen in het land.

Ook al bent je niet van plan met de hond te gaan jagen of jachtproeven te gaan lopen, zal je zien dat hij veel beter zal gaan luisteren na jachtrainingen. Want de heidewachtel is een jachthond en zal in de natuur zijn neus achterna achter wild aan gaan, met alle gevolgen van dien, wanneer hij niet of niet goed onder appel staat...... 

 

DE HEIDEWACHTEL IN HET GEZIN.

Een heidewachtel is buiten een jachthond ook een echte gezinshond. Hij/zij zal zich sterk hechten aan de roedel, dus alle gezinsleden. Echter blijft wel belangrijk dat er EEN roedelleider, dus baas is. En deze voedt de pup ook op en traint deze ook. De andere gezinsleden houden zich ook aan de afspraken die er gemaakt worden rondom de pup en latere volwassen hond. Belangrijk is hierbij consequentheid en dit dan ook ALTIJD zo blijven doen. Een heidewachtel opvoeden door bv. 4 gezinsleden zal niet lukken en de hond zal dan uiteindelijk ongehoorzaam worden en zijn eigen ding gaan doen. Hij/ zij zal ook steeds uitproberen waar jouw zwakke punten liggen. Dit hebben ze zo door en uitproberen doen ze op een zeer charmante manier. Daarbij kunnen ze zeer snoezig kijken om iets gedaan te krijgen..... dus verwen de hond niet en ben duidelijk tegen hem/haar.

Voor een pup is het belangrijk om een eigen slaapplaats te hebben, wat haar plekje is en waar ze zich ook kan terugtrekken en niet gestoord wordt. Liefst een bench en later een mand of kussen. Ook het eten is een belangrijk item. Geef op redelijke vaste tijden het voer en laat de bak voer niet de hele dag staan. Een speeltje of aporteerdummy is erg leuk voor de hond. De baas bepaalt wanneer er mee gespeeld of geoefend wordt. Zo heb je meteen een leer en appel moment. 

Maar het is ook vooral genieten in ons gezin van zulke lieve en aanhankelijke honden!